Uitleg weergegevens van weerverleden.nl

Hieronder leggen we in volgorde zoals aangegeven in het uitgebreide dag-weeroverzicht uit hoe de gegevens op deze site zijn berekend en verkregen.

Algemeen

De gebruikte weergegevens worden beschikbaar gesteld door het KNMI. Hierop heeft weerverleden.nl geen invloed. De gegevens geven een overzicht van de waarnemingen die gedaan zijn op het weerstation in De Bilt.

Locatie van De Bild in Nederland Deze gegevens worden 's ochtends rond 09.30 uur voor de betreffende dag ervoor ge-update. Dat houdt in dat aanpassingen in de waarden door het KNMI na deze tijd niet worden doorgevoerd op weerverleden.nl, de gegevens op deze site zijn dus ongevalideerd.

Het weer dat wordt weergegeven bij een bepaalde dag betreft de metingen over een etmaal (24 uur).

Wij dienen hierbij een opmerking te plaatsen dat verplaatsingen en vervangen van (oude) meetinstrumenten alsmede veranderingen in de waarneemmethoden invloed kunnen hebben op de dagwaarden en hierdoor niet geheel eenduidig kunnen zijn.

Grafiek en statistiek

In de grafieken bij jaar- en maandstatistieken wordt gesproken over de "gemiddelden andere jaren". Dit zijn gemiddelden van de periode 01-01-1910 tot de dag van gister.

Wind

De wind is de gemeten snelheid van de verplaatsing van lucht op een hoogte van 10 meter. Naast hoogste en laagste uurgemiddelden worden de hardste windstoot (ook wel uitschieer of vlaag) en gemiddelden van de dag weergegeven. De windkracht heeft betrekking op een tijdvak van tenminste vijf minuten, derhalve wordt kan de hardste windstoot nooit in Bft worden uitgedrukt. Tevens is de gemiddelde windrichting aangegeven in richting of graden. Deze windrichting is berekend door gebruik te maken van de windroos.

Temperatuur

De temperatuur betreft volgens het KNMI: "een maat voor de warmtetoestand van de lucht". Deze wordt op anderhalve meter gemeten. De waarde is de gemiddelde waarde over een etmaal, metingen vinden uurlijks plaats. De minimale en maximale waarde zijn in dit etmaal de hoogste en laagste gemeten waarden. De temperatuur wordt in graden Celcius weergegeven.

Op weerverleden wordt ook de gevoelstemperatuur weergegeven, deze waarde geeft de mate van kou dat de mens ondervindt. Deze gevoelstemperatuur wordt door middel van de wind en temperatuur berekend volgens de JAG/TI methode. [meer info]

Zonneschijn

De (relatieve) zonneschijnduur is in uren aangegeven. Het percentage "langst mogelijk zonneschijnduur" geeft het percentage aan van de langst mogelijke duur waarin de zon op die dag theoretisch zou kunnen schijnen.

Neerslag

Neerslag omvat niet alleen regen maar ook motregen, onderkoelde regen, sneeuw, hagel, ijsregen, ijsnaalden, neerslag vanuit mist, dauw enz.

De duur van de neerslag is de som van de (eventueel onderbroken) tijd waarin we kunnen spreken van meetbare neerslag. De som van de neerslag is gemeten in milimeters. 10 mm neerslag per vierkante meter komt neer op 10 liter regenwater per vierkante meter.

Luchtdruk

De luchtdruk wordt weergegeven in hecto Pascal (1 hPa = 1 mbar). De opgegeven gemiddelde luchtdruk is het gemiddelde van de 24 uurlijkse waarden in het etmaal. Om vergelijking mogelijk te maken met andere stations is de meetwaarde herleid naar gemiddeld zeeniveau.

Bewolking en zicht

In de gemiddelde bewolking is een vertaling van de meetresultaten van toepassing en wordt ieder uur van het etmaal gemeten.

Het minimale en maximale zicht wordt op de bemande weerstations ieder uur visueel waargenomen door herkenning van bepaalde punten waarvan de afstand bij de waarnemer bekend is. Op de overige (onbemande) stations worden zichtmeters gebruikt.

Vochtigheid

De relatieve vochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht, bij de temperatuur op dat moment, bevat, dus hoe vochtig het is. Een waarde van 100% wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd.