Na 15 jaar koudegolf in Nederland

Een hittegolf kennen we wel. Maar nu het de afgelopen week zo ongekend koud was, is er sprake van een koudegolf. Voor het eerst in 15 jaar is daar sprake van. De laatste keer was namelijk in 1997. Om van een officiële koudegolf te spreken dient het 5 dagen onafgebroken te vriezen waarvan er minimaal 3 dagen (nachten) zijn waar het -10 graden dient te zijn. Dit moet in De Bilt gemeten te worden. Niet alleen kunnen we nu spreken van een koudegolf maar aan de voorwaarden van een dergelijk verschijnsel is ruimschoots voldaan. Het verse sneeuwdek van afgelopen vrijdag, de opklaringen en de praktische windstilte zijn hier belangrijke factoren in.

Flevoland

In Lelystad werd het afgelopen vrijdag nog kouder dan in De Bilt (-15,9). Daar werd 's nachts -22,9 graden gemeten. Daarmee was het de koudste plaats in februari in Nederland sinds 1956.

Elfstedentocht

Het elfstedenvirus blijft aanhouden. Het is echter geen garantie dat de huidige kou, die nog tot komend weekend aanhoudt volgens weeronline.nl, de klassieker na 15 jaar wederom laat plaatsvinden.
Sinds 1901 (het registreren van de weergegevens gebeurt pas sinds 1910) kwam de koudegolf 32 keer voor. Bij slechts 10 daarvan werd er geen Elfstedentocht gehouden. Het 'virus' zal dus nog wel even aanhouden.
Bron: weeronline.nl